Vad är SM?
Syringomyelia innebär att skallens occipitalben (nackben) är underutvecklat. Detta leder till att utrymmet för hjärnan blir så liten att lillhjärnan pressas ut genom foramen magnum (stora nackhålet där ryggraden och hjärnan möts). När lillhjärnan pressas ut mot ryggraden blockeras flödet av cerebrospinalvätska som cirkulerar runt hjärnan att komma ut i ryggmärgen , detta skapar i sin tur ett tryck som orsakar vätskeansamlingar i ryggmärgen. Vätskeansamlingarna (även kallad för syrinxes) trycker på nerver vilket orsakar en oerhörd smärta.
SM är förhållandevis en sällsynt sjukdom hos hund men är betydligt vanligare hos Cavalier King Charles Spaniel. Forskarna tror så mycket som 95% av hundarna har missbildningar eller strukturella brister i lillhjärnan.
Det är inte bara Chavalierna som kan drabbas, utan också andra hundraser men i betydligt mindre utsträckning. Raser med kupolformat huvud kan drabbas av SM som är bland annat: Mops, Chihuahua, Fransk Bulldog, Affenpinscher, Havanais, Pomeranian, Staffordshire bullterrier, Yorkshireterrier, Bullterrier, Bryssel Griffon, Taxar, Toypudlar, Papillon.
SYMPTOM
SM är en sjukdom som inte alltid ger symptom, dom vanligaste symptomen som väl uppträder är smärta, bakbenssvaghet, försämrad kontroll av frambenen, ataxi, kramper, skolios, ansiktsförlamning, Cavalierklåda.
Cavlierklåda är här hunden stimuleras att klia mot ett område som inte påverkas av yttre irritation, dom kan även klia i luften och trots det uppvisa kraftigt obehag och smärta. Hunden är mer eller mindre helt oförmögen att lindra obehagskänslan och får lida av det.'
DIAGNOSTIK
Ofta kan veterinären diagnostisera hunden bara genom att ta en lång anamnes på hunden. Uppfyller hunden många av symptomen så är det sannolikt SM. Om veterinären trots det vill undersöka vidare kan man genomgå en magnetröntgen.
Bilderna är tydliga och visar direkt på om hunden har SM eller ej, med detta kan ofta handla om en kostnadsfråga och djurägaren får vara med och ta beslutet att antingen göra undersökningen eller ej.
BEHANDLING
Det finns inget botemedel. De flesta hundar som har SM kommer med tiden att förvärras om man inte väljer att lindra smärtan genom kirurgi.
Drabbade hundar kan leva ett relativt normalt liv med rätt behandling förutsatt att man tar hunden till veterinär och diagnostiseras. I Sverige opererar man mycket sällan (om inte alls) utan Sveriges veterinärer behandlar SM med läkemedel.
I Sverige behandlas hundarna på olika sätt, kortison skrivs ofta ut som dämpar symptomen, smärtlindring NSAID preparat för smärtan, gabapentin dämpar nervrelaterad smärta eller non-steroida antiinflammatoriska mediciner. Blir hunden allt för dålig så rekommenderas avlivning.
Om man vill operera?
Det är större chans till framgång om man opererar hundar med SM i tidigt skede innan det hinner göra större skada. Risker finns alltid vid sövning och operation, i detta fall öppnar man skallbenet och arbetar väldigt nära stora blodkärl, har man otur så kan kärlen brista och hunden förblöder. Är hunden sjuk av andra skäl ökar risken för komplikationer men för övrigt frisk hund kan hunden överleva en operation. Men man ska vara medveten om att operation inte alltid är lösningen eftersom man inte kan operera bort orsaken till varför hunden fick SM.
Operation - Operation görs enbart på de hundar som har signifikant smärta.
Det finns olika operationsmetoder som anpassas efter individen.
I vissa operationsfall avlägsnar man en del av supraoccipital ben och rygg båge av C1 (atlaskotan) för att dels lätta på trycket och ge plats åt hjärnan och hoppas på att vätskeansamlingarna (syrinxes) minskar. Operationen kan utvecklas ännu mer och kombineras med ett snitt i hjärnhinnan och/eller ett snitt i subarachnoid (djupare in i hjärnans hinnor) och detta med/utan lapp med lämpligt graftmaterial.
Kirurgin är framgångsrik i att minska smärtan i ca 80% av fallen, 45% av fallen kan leva ett tillfredsställande liv upp till 2 år efter operationen men tyvärr tar kirurgin inte bort orsaken till varför hunden fick SM, detta innebär att det kan komma tillbaka efter 2 månader upp till flera år efter operationen. Blir operationen lyckad är det troligtvis för att cerebrospinalvätskan kan flöda fritt genom de stora nackhålet (foramen magnum) och på så sätt lätta på trycket som orsakade de vätskeansamlingarna som skapade problemet men risken för återfall är stor.
Efter operation
Efter en sådan operation krävs strikt övervakning och smärtlindring i ca 2 veckor beroende på status. Hunden är inlagd tills den är pigg nog att klara sig utan narkotikaklassad smärtlindring och får gå hem med lindrigare smärtlindring som ex. Rimadyl.
När ska man besluta för att avliva?
Efter konsultation med en kunnig veterinär ska beslutet fattas om hunden lider större delen av sin vardag. Chavalierklåda är smärtsamt och förmågan att inte kunna styra över sina muskler/kropp är inte värdigt. Många djurägare tänker på att hunden faktiskt äter och dricker normalt men detta väger inte upp till hur hunden faktiskt mår. Beslutet är det tyngsta man som djurägare kan göra men det är oerhört viktigt att kunna se helheten och få låta sin hund få slippa smärtan som SM orsakar.
Källförteckning
http://cavalierhealth.org/
http://sm.cavaliertalk.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar