måndag 15 oktober 2012

Hunden luktar illa i munnen?


Dagens inlägg hoppar vi tillbaka till hundens hälsa igen. Tänkte ta upp orsaker kring illaluktande hundmunnar och hur man ska gå tillväga för att bli av med det.

Hundar ska normalt inte lukta jätteilla i munnen, har du en hund som gör det kan det vara ett tecken på ohälsa. Lukten kan komma från magen, från ett sår, från tandköttet eller tänderna.

Orsak 1: Hunden har tandsten. Har hunden rikligt med tandsten dvs bakterier som fäst fast på tänderna kan det vara orsaken till lukten. Detta tillstånd ska man ta på allvar, tas inte tandstenen bort kan bakterierna vandra upp till tandrötterna och orsaka en kraftig infektion. För att ta bort tandstenen måste du boka en tid hos veterinären som tar bort all tandsten och återställer balansen i munnen.
Påbörjan till tandsten.

Orsak 2: Hunden har en infektion. I detta fall har hunden troligen haft tandsten som vandrat upp till tandrötterna och orsakat en infektion som i sin tur orsakar lukten. Hunden har i de fallet väldigt ont i munnen och behöver veterinär vård. Boka en tid omgående till en veterinär. Din hund kommer troligtvis behöva röntgas i tandröntgen för att kolla om tandrötterna är varfyllda. Hittar veterinären håligheter som är varfyllda kommer den tanden att behöva dras ut.





Orsak 3: Hunden har ett sår. Ibland kan hundar även skada sig i munnen, nackdelen är att vi ägare kan ha missat det helt och hunden har gått runt med ett sår som slutligen infekterats. Det kan även finnas en främmande kropp dvs något som inte ska vara i munnen, en sticka, en bit av en pinne som fastnat. Kolla igenom munnen noga, ta hjälp av en ficklampa och lys även i halsen.

Orsak 4: Hunden är toxisk. En illaluktande mun kan vara ett symptom på en sjukdom eller njurproblem. Kan njuren inte rena systemet normalt förgiftas kroppen av sig själv. Symptom på dålig njurfunktion är att hunden/katten börjar lukta urin ur munnen. Ofta tillkommer andra symptom som viktminskning, feber och vinröda slemhinnor. Kontakta veterinär direkt om du upplever att din hund har något/alla symptom.

Orsak 5: Hunden har ätit något. Ett enkel förklaring skulle vara att hunden helt enkelt har ätit något som den inte bör äta. Det kan upptäckas om din hund plötsligt en dag luktar illa ur munnen, de övriga orsakerna ovan sker inte över en natt.

För att bara förebygga dålig lukt handlar det i slutändan om att hålla hundens mun fräsch. Se till att borsta tänderna på hunden regelbundet någon gång i månaden, (varje dag tycker jag personligen är överdrivet). Sedan finns de bra tuggben som motverkar dålig lukt.

Se även mitt andra inlägg om tandsten på hund och katt för att läsa mer om tandsten.

Lycka till! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar