onsdag 26 september 2012

Barn och hundar

 Dagens inlägg tänkte jag ta upp olika problem mellan barn och hundar. De alla föräldrar är rädda för är att ens barn ska skadas på något sätt av hunden. Det värsta scenariot är om hunden skulle bita barnet eller hur?
Jag tänkte ta upp de viktigaste ni föräldrar ska lära era barn när de umgås med hundar, nämligen respekt.

När ett barn hälsar på en hund brukar det ske på barnets sätt att hälsa, de klappar hunden på huvudet, kramar hunden, slår på hunden, säger hej osv. Barn vet inte hur man ska hälsa på en hund om man inte lär dom. Det är jätteviktigt att lära barnen att visa respekt för hunden genom att låta hunden komma till barnet.
Läs även inlägget "Att korrekt hälsa på en hund".

Hundar kan ha väldigt svårt att tolka barn, det beror på att dom beter sig annorlunda. De växlar i humör och energi hela tiden. Hunden kan tolka det på olika sätt, antingen är hunden nyfiken på barnet, eller osäker på barnet. Lever hunden och barnet tillsammans kommer hunden att lära sig hur just de barnet är som person. Men barnet måste också lära sig hur hunden är som hund.

Lär era barn följande:
När man ska hälsa på en hund så är de hunden som ska visa intresse och låta sig hälsas på. Det tyder på att hunden är nyfiken och i detta fall kan de få hälsa på följande sätt: Säg åt era barn att inte klappa på hunden utan låt hunden få nosa på barnet. När hunden har nosat färdigt och är undergiven och  lugn är det okey att klappa på hunden. När hunden går därifrån ska man respektera det och låta hunden gå.

Ni som har hund hemma och har upplevt att hunden morrar på barnet kan det bero på olika saker. Många hundar kan känna sig trängda och blir osäkra, de visar sin osäkerhet genom att morra. Är ni uppmärksamma ska ni kolla på hundens kroppsspråk i situationen. Är hunden lågt ställd, öronen bakåt, fokuserad blick är hunden osäker. För att inte hamna i dessa situationer ska barnet lära sig att låta hunden vara ifred. Det är bara okey att klappa och leka när hunden vill det.

Ofta när hundar visar att de inte vill går dom därifrån, men barnet följer efter. Detta skapar ännu en situation där hunden känner sig trängd och säger ifrån.
Hunden säger ifrån på olika sätt: 
1. Hunden går ifrån situationen.
2. Hunden morrar.
3. Hunden markerar, med ett nafs i luften.
4. Hunden försvarar sig.

Vi får hoppas att det inte ska behöva gå så långt. Har ni allvarliga problem där barnet kan skada sig är det upp till er föräldrar att ställa frågan om er hund verkligen trivs i er familj. Låt i så fall er hund få chansen att hitta en annan familj, avliva inte hunden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar