lördag 22 september 2012

Klippa klor på hundar

Klipp klorna successivt, lite 1 gång i veckan
för att dra tillbaka pulpan.


De senaste inläggen har handlat om hundens hälsa och därför fokuserar jag på det denna vecka.
Dagens inlägg handlar om klorna och hur viktigt det är att klippa dom.


Jag har träffat väldigt många hundar vars ägare inte klipper klorna på sin hund. Varför dom inte klipper beror på att de inte vågar eftersom de en gång har råkat klippa i pulpan, eller inte bryr sig. Det resulterar i att hunden slutligen går med extremt långa klor som böjer på falangerna (hundens fingrar), och detta kan göra ont.

Många hundar jag har träffat har till och med haltat p.g.a. av klorna. Klorna kan även i värsta fall växa in mot trampdynan och orsaka oerhörd smärta.

Detta är en hund vars. djurägare aldrig tänkt tanken
på att klippa klorna.
Ni som är osäkra på att klippa klor lär er klippa rätt, de finns inte någon annan utväg om du inte lovar att någon annan klipper klorna åt dig minst 1-2 gånger i månaden. Hunden bryr sig inte om att ni en gång för länge sedan klippte i pulpan. Hunden kanske reagerar när det är dags att klippa korna men det beror enbart på att du som person blir osäker och då blir hunden det med. Hundar lever enbart i nuet. Anledningen varför hunden slutligen blir ofrivillig och stretar emot när klorna ska klippas beror bara på att du som ägare oroar dig. Du tänker förmodligen på den gången du klippte för mycket och hunden blodade ner hela vardagsrummet, du utstrålar osäker energi som hunden snappar upp direkt och tänker "eftersom du (ägaren) är osäker så blir jag (hunden) också det."

Jag vet att många av er verkligen måste brottas med hunden, och att det i de läget är väldigt svårt att klippa klorna. Men ge er inte, ni måste öva på att vara lugna och bestämda. Det finns många sätt att lära hunden att stå still och koppla kloklipp till något positivt det är även en bra övning för ägaren.

Exempel: Reagerar hunden på klotången? Ta då fram någonting oemotståndligt som skinka, låt hunden lukta på klotången och sedan skinkan. Gör detta flera gånger och låt hunden få smaka en bit när hunden är lugn och ignorerar klotången. Denna övning ska göras flera gånger i veckan.
Ni ska successivt arbeta klotången närmare hunden och närmare klorna.
Självklart ska du som ägare INTE vara rädd att klippa klorna. Du måste lära dig hur man gör.

Är du osäker på var pulpan sitter ska du ta lite i taget. Till en början ser du att klon är lite vit och porös, det betyder att du har en bit kvar till pulpan. När du slutligen närmar dig pulpan försvinner de vita porösa konsistensen och ytan blir blank. Pulpan kan man se som en ljus fläck mitt i klon.
Jag brukar klippa från alla håll på klon så att man rundar toppen om ni förstår? Men till er som är okunniga kan börja med att klippa bort den spetsiga biten. Huvudsaken är att klon blir klippt, gärna 1 gång i veckan.

Vågar du inte klippa måste du se till att någon annan gör det innan det blir en börda för hunden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar