lördag 1 februari 2014

Hunden hostar

Bloggen har tidvis börjat luta sig mer åt hundens hälsa än vad tanken var från början, men den positiva statistiken tänker jag fortsätta med den inriktningen. Därför fortsätter jag men dagens andra inlägg, Hunden hostar.

Jag ska ta upp olika orsaker till hosta och andningsproblem.

 Har din hund börjat hosta mycket? Harklar den sig ofta? Får den hostattacker och kräkreflexer? Andas hunden tungt? Flåsar den ofta? Är svaret ja på någon av frågorna ska du ta och läsa inlägget.

Luftvägarna och lungorna kan med åren drabbas av sjukdom. Det kan finnas många anledningar till varför din hund hostar därför är det viktigt att du som djurägare ska ta reda på så mycket fakta kring när hostan uppkommer? Är det efter ansträngning/vila? Eller efter att hunden har ätit? Finns det andra symptom ex. har den slutat äta? Gått ner i vikt? Kommer hostan ofta på våren/sommaren och avtar till vintern?

Här nedan följer en lista på vad det kan tänkas vara för åkomma.

När kommer hostan?
Efter motion: Inflammation i luftvägarna, jaktödem (jakthundar drabbas av vätska i lungorna)
Efter mat:
Övre luftvägarna är troligtvis drabbade alt. trachealkollaps
Efter vila: Kroniska inflammationer

Vilken typ av hosta?
Avslutar med kräkreflex: Kennelhosta, Pneumoni (lunginflammation) eller lungödem (vätskeansamlingar i lungorna)
Plötslig hosta: Främmande kropp, Akut hjärtsvikt, Luftrörskatarr, Diafragmabråck.
Smygande hosta: Trachealkollaps, hjärtsvikt, parasiter (lungmask exempelvis)

Hur gammal är hunden?
Unghund (6 mån-5 år) - Infektioner i luftvägarna beroende på hälsostatus.
Gammal hund (8 år och uppåt) - Vanligare att äldre hundar drabbas av Hjärtsvikt, Cancer, Kronisk bronkit (luftrörsinflammation) eller andra sjukdomar.

Vad där det för ras?
Vissa raser har större problem med luftvägarna som exempelvis alla plattnosade raser som boxer, engelsk bulldog, mops, mastiff mm. Problemet hos dessa raser kan ofta vara för trånga luftvägar och mjuk gom.

Stor eller liten hund?
Små raser: Små hundar kan drabbas av alla ovanstående sjukdomar men ofta överrepresenteras trachealkollaps, (dvs. då luftstrupen kollapsar) på små hundar. Det kan vara ett allvarligt tillstånd eftersom luftstrupen kan i värsta fall svullna upp och hunden kvävs. Attackerna kan hos väldigt många hundar gå över efter en stund. Men problemet kvarstår i längden.
Stora raser: Stora hundar drabbas av alla ovanstående sjukdomar men hjärtmuskelsjukdomar drabbar många med åldern, även larynx paralys då musklerna som styr struphuvudet inte fungerar som det ska gör att det blir svårt för hunden att andas in och ut.


Vätskeansamlingar i lungan. Hosta och andnöds symptom

Andra orsaker till hostan
Kan finnas andra orsaker till varför hunden hostar. Det kan vara en leverförstoring som orsakar tryck på lungorna, tumörer, blödningar, allergier mm.

Här är min sammanfattning på alla tänkbara sjukdomar. Kontakta din veterinär omgående för en undersökning om din hund har börjat hosta eller har svårt med andningen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar