fredag 21 september 2012

Tandsten hos hund


Dagens inlägg handlar om hundens tandhygien. Jag vill ta upp ämnet eftersom tandsten och grova tandinfektioner är ganska vanligt. Det många inte tänker på är att hundens tänder bör underhållas precis som våra egna, de ska borstas med tandborste designad till hundar.

Jag har träffat många hundar som helt och hållet varit ruttna i munnen. Hundarna har inte kunnat tugga sin mat p.g.a. av smärtan de har gått med. Det resulterade i att hundarna gick ner i vikt och blev slutligen sjuka p.g.a. infektionen de hade i tandfickorna. I de tillståndet kan man inte rädda tänderna utan man måste dra ut alla som är infekterade. Det slutar med att ägaren måste mixa hundmaten till en sörja resten av hundens liv för att den ska kunna få i sig någon mat. Och ärligt talat...
Det ska ingen hund behöva göra. Varför det går så långt är just att hundägare är omedvetna, de vet inte att tänderna måste skötas.

Jag vill lyfta fram problemet och få många där hemma att börja tänka på hundens tandhygien. Detta är nödvändigt för att de ska få behålla sina tänder till ålderdomen. 

      Vad kan du göra hemma?
  • Kolla igenom din hunds mun redan idag och kolla på tänderna. Har tänderna en brunaktig, fast hinna över tänderna är det tandsten. Beroende på mängden tandsten kan de antingen bromsas hemma med hjälp av tandborstning eller så måste du uppsöka en veterinär som tar bort all tandsten och återställer munhygienen.
    Förebygga: Du som ägare kan minska tandstenen med hjälp av tandborstning. Det gör också att mer tandsten inte kan bildas eftersom bakterierna (som orsakar tandsten) inte kan ta fäste. Detta hjälper ENBART om din hund har lite tandsten. Har hunden mycket tandsten kan du som ägare inte göra mer än att låta veterinären ta bort all tandsten. Sedan efter tandstensskrapningen kan du börja borsta tänderna hemma.
  • Hur luktar din hund i munnen? Luktar det illa kan det vara ett tecken på att någonting inte stämmer. Det kan mycket väl vara en infektion i tandrötterna som orsakar lukten. Kontakta din veterinär för mer råd och eventuell munkoll. 

Låt inte din hund förlora sina tänder, utan tänder är dom handikappade. Ingen hund ska behöva genomlida ett liv utan sina tänder tycker jag!

Mer kunskap ger mer förståelse och på de sättet kan vi hjälpa våra hundar till en friskare framtid.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar