fredag 27 juni 2014

Hundens hjärtsjukdomar

Visste du att din hund också kan drabbas av hjärtsjukdom? Dom små hundraserna som står nedan brukar oftare få sjukdomar i hjärtklaffen medan stora hundraser får sjukdomar i hjärtmuskeln.
Här nedan är några exempel på hundraser som över representerade.




FAKTA
Hund med vätska i lungorna
De små till medelstora hundraserna drabbas vanligast av en kronisk klaffdegeneration, vilket betyder att segelklaffen på hjärtats vänstra sida förändras vilket leder till klaff-otäthet och en vänstersidig hjärtförstoring. I det stora hela klarar inte hjärtklaffen av att hålla blodet kvar i de vänstra hjärtkammaren vilket leder till att det hela tiden pyser ut lite blod i blodomloppet. Detta kallas även för ett blåsljud som veterinärerna kan konstatera vid en undersökning. För hjärtat är detta ganska påfrestande och gör att hjärtat måste anstränga sig mer för att pumpa ut blodet i blodomloppet. Efter en tid kan hjärtat utveckla ett lungödem som innebär att det läcker ut vätska i lungorna, då har sjukdomen funnit där väldigt länge och prognosen för tillfrisknande är låg.
Sjukdomsförloppet för hundar som drabbas av detta är långsam. Ofta tar det flera år innan hundarna visar några sjukdomstecken. För många djurägare kan ena dagen vara bra och den andra dagen är hunden plötsligt dålig, därför är mitt inlägg idag så viktig för er för jag vill att ni lär er dom små symptomen och agerar innan hunden hinner bli så pass dålig.

De stora hundraserna drabbas vanligast av en dilaterad kardiomyopati, vilket betyder att hjärtats pumpförmåga försämras. Detta leder till att hjärtat måste kämpa hårdare för att pumpa ut blodet i blodomloppet. Detta leder till att både kammare och förmak i hjärtat förstoras. I ett sådant tillstånd brukar hundarna bli andfådda utan ansträngning. Vid en röntgenundersökning ses ett förstorat hjärta och ibland vätska i lungor. Vid en ultraljudsundersökning ses sänkt rörlighet i vänster kammare.

Prognosen för en dilaterad kardiomyopati beror lite på vilken ras man har och hur tidigt det upptäcks.
Man kan inte förminska hjärtat när det redan är förstorat utan det finns mediciner som man tillför för att hjärtat ska orka pumpa och eventuell vätskedrivande tabletter om sjukdomen gått så pass långt att vätska trängt ut i lungorna, även kallat för lungödem. Har hunden väl fått diagnosen har den inte så lång kvalitetstid kvar.
Har en exempelbild på en (förvisso katt) men bilden är tydlig. Hjärtat som ses som en ljusgrå rundad struktur i mitten är i det här fallet kraftigt förstorat och orsakad av en hjärtsjukdom.

Har din hund symptom som ovan ska du kontakta din närmaste veterinär och låta hunden undersökas.






 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar