måndag 15 oktober 2012

Vardagsproblem 1

  1. Hunden jagar dammsugaren
  2. Hunden hoppar mot mig och ska upp i ansiktet
  3. Hunden blir uppjagad när de kommer främmande
  4. Hunden tuggar sönder saker när han/hon är ensam
Ja..listan kan bli lång och jag tänkte nu gå igenom vardera punkt, alla punkter får ett eget inlägg med rubriken vardagsproblem 1-4.

varför?, förebygga! och åtgärda.

Min hund jagar dammsugaren - Ja, varför din hund jagar dammsugaren kan jag inte riktigt svara på. Jag kan däremot säga att hunden troligen har skapat en fixering. Så fort dammsugaren kommer fram förändras hundens mentalitet och det skapar problem i hemmet.

För att då förebygga detta problem måste du som ägare ge dig in i ledar rollen. Din hund visar psykisk ohälsa genom att skälla, jaga eller till och med bita på dammsugaren.
Vi ger oss in i hundens kroppsspråk, hunden ser dammsugaren och reagerar. Kroppen stelnar till, hunden fokuserar blicken, kroppen lutar framåt, öronen fram = En självsäker hund
Den självsäkra hunden lär gå på dammsugaren, skälla och bita efter den medan den osäkra hunden skulle skälla och fly från dammsugaren.

Allt handlar om din förmåga att veta precis när din hund stelnar till och riktar blicken på dammsugaren. Du som ägare måste veta när du ska "snappa" hunden ur fixeringen innan den hinner bli så hög att hunden ger sig på dammsugaren. Så allt är upp till dig som ägare att lära känna din hunds kroppsspråk.

Hur ska man då "snappa" hunden i rätt ögonblick?
Det räcker med att du snabbt avbryter reaktionen genom att säga "nej" (om du använder det ordet hemma) eller de ljud som din hund kopplar till felbeteende. Om det inte skulle fungera så kan man använda av fysisk kontakt alltså peta till hunden runt halsområdet (det simulerar ett bett) (Tiken uppfostrar sina valpar på samma sätt och detta skadar INTE din hund på något sätt)
På de sättet tillrättavisar tiken sina valpar och på samma sätt ska vi också göra det.
Du tillrättavisar hunden precis när den ska göra felet, du ser det genom att läsa av kroppsspråket. 

För att åtgärda problemet krävs träning, du ska utsätta hunden för dammsugaren och varje gång hunden tänker tanken på att ge sig på den "snappar" du hunden ur handlingen. Man ska se det som att varje gång hunden gör fel kommer ett nytt tillfälle att öva.

Det absolut viktigaste av allt! När hunden slutligen lugnat ner sig (hunden ignorerar dammsugaren, går ifrån dammsugaren, går och lägger sig) med dammsugaren i närheten är det dags att berömma. Beröm kan ges på många sätt, klappa inte hunden och ge inge godis för då finns risken att du jagar upp hunden igen. Nöj dig med resultatet, för när du är nöjd utstrålar du lugn energi som hunden känner av, bättre beröm finns inte.

(Och tänk på: Varje gång hunden gör fel kommer ett nytt tillfälle att öva.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar