onsdag 17 oktober 2012

Vardagsproblem 2

  1. Hunden jagar dammsugaren
  2. Hunden hoppar mot mig och ska upp i ansiktet
  3. Hunden blir uppjagad när de kommer främmande
  4. Hunden tuggar sönder saker när han/hon är ensam
 Varför?, förebygga! och åtgärda.

Min hund hoppar mot mig och ska upp mot ansiktet och det uppskattas inte - Okey, varför din hund hoppar upp mot dig beror på att din hund saknar respekt, låt mig förklara... Alla individer har en "osynlig" bubbla runt sig som man brukar kalla för den personliga utrymmet. Ett bra exempel på vad jag menar är när man står i bussen, eller i en kö så brukar man hålla ett visst avstånd till främmande människor, men om en främmande människa plötsligt inkräktar ditt personliga utrymme blir man trängd, man tycker att personen är för nära dig och det är inte Okey.

Din hund inkräktar ditt personliga utrymme för att hunden saknar respekt. Din hund har inga tydliga regler. Här handlar det om vem som är ledare och vem som är följeslagare, i de här fallet meddelar hunden dig redan vid dörren att det är hunden som bestämmer.

För att förebygga detta krävs det att du som ägare tar ledarrollen. Till att börja med ska du skapa regler för din hund. Ett bra tips är att fokusera lite på vad hunden ska göra när det ringer på dörren. Ringklockan är ofta orsaken till att hunden jagar upp sig. Exempel: Varje gång det ringer på dörren ska du se till att din hund håller sig borta från hallen, hunden ska vara lugn och undergiven när du sedan öppnar dörren.
När du ser att hunden är lugn så berömmer man hunden. Beröm kan ges på många sätt, klappa inte hunden och ge inge godis för då finns risken att du jagar upp hunden igen. Nöj dig med resultatet, för när du är nöjd utstrålar du lugn energi som hunden känner av, bättre beröm finns inte.

En annan övning: Varje gång du kommer hem ska du inte ge hunden någon uppmärksamhet, låtsas att hunden inte finns. Alltså ingen ögonkontakt, ingen beröring, inget prat, ingenting detta gäller alla. Din hund behöver inte den uppmärksamheten. (För när du kommer hem och det första du gör är att börja prata så uppfattar hunden det som beröm, du uppmuntrar hunden att vara exalterad och bete sig så.)

När du ser att hunden tänker hoppa mot dig avbryter du den genom att säga "nej" eller de ljud som din hund uppfattar som felbeteende. Men ge inte hunden din uppmärksamhet. Du ska överta ditt personliga utrymme, ingen ska komma innanför den fören du säger att det är Okey. Du kan behöva göra gester som stampa till i golvet för att hålla hunden på ett avstånd.

För att då åtgärda problemet krävs det övning, övning och övning. Du ska träna på att vara en tydlig ledare. Det ABSOLUT viktigaste av allt är att du ska ALLTID vara lugn och bestämd när du interagerar med din hund. Du får inte vara arg på din hund för att den beter sig så, det är ditt eget fel för att du inte visar vilka regler hunden ska leva efter.

Lycka Till! :)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar