onsdag 26 december 2012

Diabetes hos hund


Som rubriken lyder så kan alltså hundar få diabetes precis som människor. Tyvärr så har det inte forskats så mycket kring diabetes på hund än vad man har gjort på människan. Det man vet idag är att det troligen är ärftligt och att det finns vissa raser som har större risk att drabbas än andra ex: Jämthund, Samojed och Cairnterrier.

Vad är diabetes?
När hunden äter så stiger nivåerna av olika näringsämnen i kroppen. Ett näringsämne som har stor betydelse för just diabetes är glukos. Glukos, en såkallad sockerart tar sig in i blodet för att sedan tas upp av insulin som transporterar glukosen till cellerna för att i sin tur ge energi. Men finns det inte tillräckligt mycket insulin eller insulin som helt enkelt inte tar upp glukosen från blodet så får inte cellerna någon energi. Det resulterar i att blodsockerhalten höjs i blodet. När nivån av glukos i blodet höjs kallar vi det för diabetes eller mellitus (sockersjuka).

Symptom
Vanliga symtom är:

  • Viktförlust
  • Ökad törst
  • Trötthet
  • Ökad urinmängd
  • Ökad aptit
Uppsök alltid veterinär om du är misstänksam!

Diagnos
För att ställa diagnosen diabetes mellitus tar man både blodprov och urinprov.
På en vanlig urinsticka undersöks förekomst av glukos och ketoner. Det sätts även en urinodling eftersom det är vanligt med urinvägsinfektioner hos hundar med diabetes.
Blodprovet analyseras för bland annat glukos och fruktosamin. Normalvärden för hundar liknar de på människor. Sedan görs en sammanvägd bedömning av fruktosamin, uringlukos, blodglukos och symtombilden.

Behandling

När diagnosen är fastställd kommer veterinären att vilja diskutera eventuell behandling. Diagnosen kommer att innebära regelbundna veterinärbesök, ny kost, och motion. Om hundägaren inte vill behandla sin hund kommer veterinären att rekommendera avlivning eftersom obehandlad diabetes medför lidande för hunden.

Går man vidare i behandlingen kommer veterinären att lära hundägaren att ge insulinsprutor och ta blodsockerprover. Man kommer gå igenom kostråd, motion och besluta vilken insulin dos din hund ska ha. Behandlingen uppföljs med återbesök då ägaren får berätta hur det har gått hemma, vilka symptom hunden får i högt eller lågt glukosvärde och även en klinisk undersökning genomförs av veterinären.

Jag ska också tillägga att diabetes inte kan botas utan behandlingen kommer pågå hela hundens liv. En hund som har diabetes och står under en insulinbehandling, får rätt foder och lagom med motion kan leva ett fullständigt liv.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar