fredag 11 januari 2013

Hur går en avlivning till?


För er som går i tankarna på att det snart är dags för ert husdjur att lugnt få somna in kan ha lite funderingar på hur det går till hos veterinären.


Många ringer in och ställer frågor om avlivning och därför tänkte jag besvara det här på bästa sätt. Jag vet att det kan kännas väldigt jobbigt för er djurägare att ta modet och ringa till veterinären och fråga och här vill jag ge er ett andra alternativ. Ni kan helt enkelt läsa hur det går till utan att tala med någon i telefon.

Det som sker är att du som djurägare självklart ringer in och bokar en tid hos veterinären inför en avlivning. Några minuter innan du anländer till veterinärkliniken står ett rum redo till er. Till respekt för djurägaren släcker vi ofta ner i rummet och tänder ett ljus.

Ni kommer att få träffa veterinären innan och få chansen att prata och ställa frågor inför avlivningen. Veterinären kommer först att ge lite lugnande till djuret så den lugnt kan få slappa av en stund innan kanylläggning. Efter en stund är dags att lägga en kanyl. På mindre djur sker samma process bara att man tillför pentobarbital direkt i buken med en vanlig spruta.

Att lägga en kanyl innebär att veterinären eller veterinärassistenten kommer in och rakar ett litet område på höger eller vänster framben för att hitta en synlig blodådra. Ofta brukar man stasa det ben som kanylen ska sitta i en stund för att blodådran ska bli synlig. När blodådran syns ordentligt sticker veterinären eller veterinärassistenten in en kanyl i blodådran, när de ser att kanylen prickat rätt i blodådran trycks den in i ådran. Där ska kanylen sedan sitta så veterinären lätt kan tillföra ett sömnmedel som heter Pentobarbital.

Pentobarbital är ett sömnmedel som har använts länge inom veterinärmedicin. Man ger djuret en hög dos av medlet direkt in i blodet. Sedan sköljer man med vanligt natriumklorid i ådran för att se till att kanylen är tom på pentobarbital.

Djuret tar några sista andetag och somnar, efter en liten stund stannar hjärtat.

Sedan kan det vara bra att tänka på hur man vill göra med kroppen. De alternativ som finns är en gemensam kremering vilket innebär att djuret kremeras tillsammans med andra djur. Detta alternativ brukar vara den billigaste om man vill kremera. Sedan kan man separat kremera djuret vilket innebär att ni får hem askan av ert djur inom några dagar. Det alternativet brukar vara dyrt eftersom det är mer arbete som ligger bakom. Det sista alternativet är att ta hem kroppen och begrava djuret på er tomt eller en plats som ägs av dig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar