söndag 2 februari 2014

Vaccinationsrutiner på hund & katt

Jag kan förstå att det är svårt att hålla koll på när man ska vaccinera sin hund eller katt, många har ingen koll på vad det är för vaccin och varför man egentligen ska vaccinera.

Tanken är att förebygga sjukdom. Eller åtminstone lidna besvären när sjukdomen bryter ut. Man ska veta att även om hunden/katten är vaccinerad så betyder det inte att den inte kan drabbas av sjukdomen. Har man en innekatt så är det fortfarande lika viktigt att vaccinera eftersom du som djurägare drar hem bakterier på skor och kläder. Din katt är inte skyddad även om den är inne hela till liv. Det är värt att tänka på. Skulle man glömma att vaccinera eller har man ett djur som inte har fått sin grundvaccination alls måste därför få den vid tillfälle. Grundvaccinationen är beskriven nedan, alltså 3 vaccinationer under loppet av 1 år.

Hundens vaccinationsrutiner
Valpen ska ha sitt första vaccin när den fyller 7-8 veckor. Det första vaccinet valpen ska ha heter DHPPI och innehåller Valpsjuka, Parvo, Kennelhosta och HCC (Smittsam leversjukdom).
Vid de första tillfället ges vaccinet för att kroppen ska börja tillverka antikroppar.
När valpen fyller 12 veckor ska man vaccinera med DHPPI igen för att fullfölja grundvaccinationen eftersom kroppen behöver ytterligare 1 dos för att skapa ett långvarigt immunologiskt skydd.
Efter att hunden fyllt 1 år ska en ny dos med DHPPI fyllas på som en boostervaccination.
Nu förväntas hunden ha fått ett bra skydd.
Efter sin 1 års vaccination börjar det som alla tycker är svårt att hålla koll på, nämligen påfyllnads vaccinet PI/KC som är kennelhostan.
Kennelhostan är enbart verksam i kroppen i 1 år och behöver därför fyllas på varje år.
Medan DHPPI vaccinet är verksam i 3 år. Sedan ska jag tillägga att det finns veterinärkliniker som använder sig av andra vaccinationstillverkare som kan rekommendera årlig vaccination. Så allt beror lite på vilken vaccinationstillverkare din veterinärklinik har valt att använda.


Kattens vaccinationsrutiner
Kattungen ska ha sitt första vaccin när den fyller 7-8 veckor. Det första vaccinet heter Tricat och innehåller Kattpest, kattsnuvaviruset herpes och Kattsnuva.
 Vid de första tillfället ges vaccinet för att kroppen ska börja tillverka antikroppar. När kattungen fyller 12 veckor ska man vaccinera med Tricat igen för att fullfölja grundvaccinationen eftersom kroppen behöver ytterligare 1 dos för att skapa ett långvarigt immunologiskt skydd.
Efter att katten fyllt 1 år ska en ny dos med Tricat fyllas på som en boostervaccination.
Nu förväntas Katten ha fått ett bra skydd.
Efter sin 1 års vaccination börjar det som alla tycker är svårt att hålla koll på, nämligen påfyllnads vaccinet Ducat som är kattsnuvan och herpesviruset.
Ducat är enbart verksam i kroppen i 1 år och behöver därför fyllas på varje år.
Medan Tricat vaccinet är verksam i 3 år. Sedan ska jag tillägga att det finns veterinärkliniker som använder sig av andra vaccinationstillverkare som kan rekommendera årlig vaccination. Så allt beror lite på vilken vaccinationstillverkare din veterinärklinik har valt att använda.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar