tisdag 4 februari 2014

SKK HD/AD Röntgen

Höftledsröntgen
Idag tänkte jag lite kort förklara vad en HD/AD röntgen är och varför det är så viktigt att höftledsröntga, armbågsröntga och även knäledsröntga vissa raser.

Varför röntgar man?
Jo, för att i grund och botten förebygga ohälsosamma höfter, armbågar samt knän i vissa raser. Tanken med röntgen är att hitta individer som är godkända för avel och utesluta avel på dom som har onormala förändringar i lederna.

Hur går det till?
Man bokar in en höftledsröntgen/armbågsröntgen hos en veterinärklinik som har röntgen och utför den typen av tjänst.
I många fall önskar man att hunden kommer till veterinärkliniken på fastande mage eftersom hunden ska få lugnande vid ankomst. Det är oerhört viktigt att hunden är så pass avslappnad att en sköterska kan hantera lederna utan att hunden spänner sig. Det är därför man ger lugnande.


Hur ska bilderna se ut?
Det viktigaste med en höftledsbild samt armbågsbild är att bilden är korrekt tagen. På bilden ovan är en anonym bild på en höft som är tagen på ett korrekt sätt. Hunden ligger rakt med ryggen, håligheterna i höften är dynamiska och benen raka samt att knäskålarna är i mitten på leden. Hundens registreringsnummer ska synas tydligt på skylten i bilden som i detta fall nu är bortklippt. Skyltarna DX som står för (Dexter = Höger) och SIN (Sinister = Vänster) syns också tydligt på bilden.

Vad letar man efter?
Veterinärerna som arbetar på SKK kommer att leta efter förändringar i höftleden/armbågsleden, dvs tecken på höftledsdysplasi och armbågsdysplasi.
Det man vill se är en fin skålformad höftled där höftkulan sitter djupt och ledytorna är jämna och fina. Det ska inte finnas indikationer på reaktioner i benet. Reaktioner kan vara allt från benpålagringar, osteoartros, lösa benbitar eller områden som saknar ben mm.
Höften garderas från A-E. A är en normal höftled och E har en kraftig förändring.
Armbågar graderas från UA (utan anmärkning) till grad 1-3.

Vad händer sen?
Innan bilderna tas ska djurägaren få skriva på ett papper där man godkänner att resultatet blir offentligt på SKK´s hemsida samt att hunden under den dagen blivit sederad (fått lugnande).
Sedan skickas bilderna antingen digitalt till SKK eller via post. Svaret får man via posten, är man nyfiken kan man även kolla på  https://hundar.skk.se/hunddata/Hund_sok.aspx.

Vanliga frågor

Plegicil eller Domitor + Dolorex?
SKK kräver att ett muskelavslappnande medel används vid SKK röntgentagningar. Plegicil är INTE ett muskelavslappnande medel utan är enbart ett ångestdämpande preparat som många kliniker inte använder sig av. I dags läget är det än så länge okey att använda sig av plegicil men inom en snar framtid kommer SKK förbjuda detta preparat vid SKK röntgentagningar.

Är Pregicil bättre än Domitor + Dolorex?
Nej, pregicil är inte bättre på något vis eftersom de preparatet är enbart ångestdämpande. Det betyder att hunden inte är helt avslappnad och är i stort sätt vaken under röntgentagningen. Detta gör det betydligt svårare för sköterskan att ta korrekt tagna bilder då många hundar inte ligger still.
Detta ökar risken för onödig strålning på både människa och hund och tar längre tid än vanligt jämfört med en väl sederad hund.

Blir höfterna slappa av Domitor + Dolorex?
Nej, absolut inte. Ett preparat kan omöjligt få en bra höftkula att glida ut och orsaka slapphet i höften. Skulle resultatet från SKK påvisa slapphet beror det på att hunden från början är slapp och inte att höften gjordes slapp under röntgentagningen, detta är rent tekniskt omöjligt.
Kom ihåg: En riktigt bra höft påverkas inte av preparat eller röntgenteknik.

Min tik löper, ska jag vänta med röntgentagningen?
Nej, du behöver inte vänta med röntgentagningen. Ett löp påverkar inte hur höften eller armbågarna ser ut och gör heller inte höften slapp, detta är en skröna.

Hur vet sköterskan om bilden är bra tagen?
Sköterskorna som arbetar på röntgen har med all sannolikhet genomgått en kurs i röntgenteknik och vet hur man tar en korrekt bild. Efter plåttagningen kontrollerar en veterinär bildens kvalité och ger ett godkännande för bilderna att skickas till SKK.
Kom ihåg: Om SKK väljer att läsa av bilden som skickas in har den varit korrekt tagen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar