tisdag 4 november 2014

Ras special: Fransk Bulldog

Fransk Bulldog är också en av världens populäraste raser. Enl. statistik insamling från flertalet länder hamnade fransk bulldog på plats 16 i världen. Detta har lett till en kraftig ökning av smuggelhundar till Sverige och även till andra länder. Populariteten ökar försäljningen och även produktionen från oseriösa uppfödare vilket resulterar i allt flera oregistrerade, okända hundar. Populationen växer snabbt i samband med att djurägarna sedan avlar på sin tik/hane utan att veta något om den. Resultatet syns sedan på internet i form av oseriösa annonser och billiga valpar.
Citat ur SKK Citat ur SKK "Rasen kan ha vissa andningsproblem, orsakade främst av korta, runda huvuden och korta halsar."

Här nedan beskriver jag faktamässigt om de olika hälsoproblemen.

Brakycefail -  Raser med kupolformat huvud, dvs. brett men kort. Skallbenet är på Fransk bulldog förkortat vilket ger nosen de tillplattade utseendet. Hundarna har ofta underbett och ögon som sitter brett isär. På grund av detta förändras även andra anatomiska strukturer som ger fysiska problem för rasen. Alla brakycefala hundar har en ökad risk att bilda hjärntumörer (Gliom)
Rasen får mer eller mindre leva resten av sitt liv med nästäppa då näsborrarna är så små att dom drar ihop sig när hunden andas in, dom opereras ofta för att kunna andas bättre.
Trachealkollaps förekommer, innebär att luftstrupen kollapsar/trycks ihop p.g.a. förlust av styrka i luftstrupen. Vid kraftig hostattack kan halsen svullna upp och hunden kan kvävas.
I allvarliga fall krävs att en stent opereras in i luftstrupen som håller luftvägarna öppna.
Övriga hudproblem som demodikos förekommer mer i rasen.
Slutsats
Det finns stor risk för andningsbesvär som innebär kostsamma ingrepp som kan vara nödvändigt för att ge den franska bulldoggen ett värdigt liv. En hund som lever med konstanta andningssvårigheter är plågsamt även om hunden beter sig "normalt". Risken att överhettas är väldigt vanligt hos denna ras för att möjligheten att reglera kroppsvärmen är borttagen p.g.a. den korta nosen.
Allergiproblemen lär inte försvinna, men du får en hund som förhoppningsvis kan andas normalt.

Rasen har andningsproblem, men det finns fler rasrelaterade sjukdomar som inte noterats på SKK rasbeskrivning.

Andningssvårigheter - Trång luftstrupe, mjuk gom som täpper till svalget vid varje andetag och för små näsborrar kan leda till överhettning och kvävning då hunden inte kan ventilera sig normalt.
Mun - Mjuk gom och underbett är en del av rasen.
Hud- Allergier är vanligt inom rasen. Att ha en allergihund kan på långsikt bli kostsamt då hunden kräver strikt allergivänligt foder, allergivaccinationer 1 gång i månaden, noggrann hygien i hemmet (beroende på vad hunden är allergisk mot). Allergi kan orsaka hudinfektioner, eksem, furunkulos och återkommande öronproblem.
Ögon - Ögonen utsätts lätt för skador som med all sannolikhet behöver veterinärvård ett flertal gånger om året.
Öron -Trånga hörselgångar kan öka risken för svårläkta öroninflammationer, svamp/bakterie angrepp.
Mage - Har en känslig mage och kräver ofta speciell kost. Kan bli kostsamt i längden.
Skelett
-  Diskbråck, fjärilskotor, patellaluxation, och trångt bäcken som gör det svårt för rasen att föda normalt är vanligt förekommande.

Att köpa en Fransk bulldog innebär med största sannolikhet många veterinärbesök.


Vill man trots allt ha en Fransk Bulldog rekommenderar jag att uppsöka en kennel som fokuserar på funktion. Alla kennlar som strikt följer rasstandarden har med all sannolikhet osunda hundar i avel, var kritisk! Det finns ett fåtal kennlar som fokuserar på sunda linjer med lång nosrygg men dessa är troligtvis inte godkända av SKK eftersom de inte följer rasstandarden.
Det finns hundar med nosrygg som inte har problem med andningen, kräv andningsfunktion! Leta länge och var kritisk innan du väljer uppfödare och valp/hund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar