måndag 3 november 2014

Ras special: Mops

Mopsen är en älskad ras, med dess utseende lockar den många oerfarna som erfarna hundägare.
Det är något med ansiktet som får dom flesta att smälta, personligheten, rynkorna och grymtandet?

Citat ur SKK
"Den är en frisk ras med få rasbundna sjukdomar. Vad beträffar skador är det ögonen som är mest utsatta, av naturliga skäl, då den inte har en lång nos. Ögonskador fordrar alltid veterinärvård. "

Men hur frisk är rasen egentligen?

Citat ur RAS
Eftersom andningsproblem nedsätter hundens livskvalité och kan förkorta dess liv är det mycket viktigt att prioritera sundhet i dessa frågor när det gäller avelsarbetet. Mopsar med trånga näsborrar, för lång mjuk gom och olika former av bekymmer i struphuvud och svalg, samt olika förträngningar i luftrören skall ej användas i avel.”

Trots detta avlas det än idag fram mopsar med alla dessa ovanstående problem.
Tas detta inte på allvar?

Inlägget jag skriver idag lägger stor vikt på konsekvenserna av extremaveln.
Idag avlas mopsen fram med orealistiska drag som bara behagar betraktaren och inte hunden.

Här nedan beskriver jag faktamässigt om de olika hälsoproblemen.

Brakycefali är när huvudformen är kupolformat dvs. brett men kort. Skallbenet är på mopsen förkortat vilket ger nosen de tillplattade utseendet. Hundarna har ofta underbett och ögon som sitter brett isär. På grund av detta förändras även andra anatomiska strukturer som ger fysiska problem för mopsen.
Alla brakycefala hundar har en ökad risk att bilda hjärntumörer, dom är även överrepresenterade i förlossningskomplikationer.
Andning - Enligt försäkringsstatistik är mopsen utsatt för 20 gånger ökad risk att dö av kvävning p.g.a. de trånga luftvägarna. Näsborrarna är som sträck på nosen, de andas genom ett sugrör hela sitt liv. Därför ökar risken för snabb överhettning och kvävning vid ansträngning.
Trachealkollaps förekommer, innebär att luftstrupen kollapsar/trycks ihop p.g.a. förlust av styrka i luftstrupen. Vid kraftig hostattack kan halsen svullna upp och hunden kan kvävas.
I allvarliga fall krävs att en stent opereras in i luftstrupen som håller luftvägarna öppna.
Mun - Mopsen har kvar alla 42 tänder men har inte plats för att alla ska kunna växa som dom ska. Leder till många tandborttagningar. Har även för stor tunga för munnen som kan orsaka kvävning i värsta fall.
Öron - De trånga hörselgångarna kan orsaka svamp och bakterieinfektioner som är svåra att bli av med.
Hud - Eksem, fukteksem, klåda, allergi, hudvecken blir ofta angripna av bakterier som orsakar kraftiga infektioner. Övrig hudåkomma kan vara ett tecken på en defekt i immunförsvaret.
Ögon - Enl. statistik från mopsorden.se har 40% av mopsarna haft ögonskador och 9.6% haft andra ögonrelaterade problem som exempel: Torra ögon, pigmentös keratit, ögoninflammationer och felplacerade ögonhår. Det har förekommit att ett eller båda ögon har ploppat ut på vissa individer med för grunda ögonhålor.
Rasrelaterade sjukdomar: Missbildningar i ryggraden även kallat Hemi Vertibrae är en sjukdom som inträffar redan i utvecklingsfasen i livmodern hos tiken. Sjukdomen förändrar formen och antalet kotor i ryggraden, detta kan ge tryck och skador på nerverna i ryggmärgen som i sin tur påverkar deras funktion.
Detta är något som man sällan kan göra något åt, hunden kan bli vinglig och förlamad i bakkroppen, något som även kallas för vingelmopsar.
Granulomatös meningoencefalit - är en immunologisk sjukdom som drabbar nervvävnaden i hjärna och ryggmärgen. Denna sjukdom är överrepresenterad på små raser och är svår att bota, behandlingen är oftast livslång.
Höftledsdysplasi (HD) - är en ärftlig sjukdom som förekommer även i denna ras, det är en invalidiserande sjukdom som orsakas av en felaktig benutveckling i höftkulan. HD är svår att upptäcka, det krävs en röntgenundersökning när hunden fyllt 1 år för att kunna se om det finns förändringar. Behandling för detta är ofta livslång smärtlindring eller operation om man kan konstatera lösa benbitar i höften.

Slutsats
Att köpa mops innebär med största sannolikhet en hel del veterinärbesök, operationer och kostsamma ingrepp som kan vara nödvändigt för att ge mopsen ett värdigt och hälsosamt liv. Många mopsägare känner igen problemen på sommaren, man måste tänka på värmen, ta korta promenader innan det blir för varmt, aldrig ha hunden i bilen på sommaren, för intensiv lek kan bli livshotande. Hur roligt är det på en skala att äga en sådan ras som måste iakttas hela tiden när situationerna dyker upp?

Är ni trots detta sugna på att skaffa mops så tycker jag att man söker upp en kennel som inte avlar för utseendet, utan för funktion. Mopsen kommer troligen inte förändras om inte köpsugna djurägare ställer bättre krav på hälsa och funktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar