måndag 1 september 2014

Ras special: Chavalier King Charles Spaniel

Det är en ras som många kan tycka är en lagom stor familjehund. Den tillhör gruppen sällskapshundar och har förutom det en väldigt härlig personlighet. Men trots det finns det mer rasspecifika sjukdomar som Chavaliern någon gång under sin livstid kan komma att stöta på med all sannolikhet. I dagens inlägg lägger jag fokus på konsekvenserna som uppkommit efter alltför intensiv avel.

Citat ur SKK

"Rasens största hälsoproblem är att den kan få blåsljud på hjärtat. Detta uppmärksammas i rasklubbens och Svenska Kennelklubbens regelverk med krav på hälsointyg för de individer som går i avel och även deras föräldradjur. Rasen har lindriga hud- och öronproblem och då rasen har relativt stora ögon kan man också få ägna dem en del uppmärksamhet. Syringomyelia (en sjukdom i hjärnan) har fått mycket uppmärksamhet i hemlandet England på senare tid. Hur vanlig sjukdomen är i Sverige är ännu okänt. "

Sjukdomarna är något man ska ta på största allvar då det är allt vanligare att Chavaliern sannorlikt avlivas p.g.a. hjärtsjukdom eller syringomyeli och inte av ålder.
Här nedan beskriver jag faktamässigt om de olika hälsoproblemen.

Brakycefali - Vissa individer kan ha tendenser till brakycefali, hos Chavalier King Charles Spaniel syftar man mer på en alltför kupolformat huvud (kort men bred skallform), dom extrema individerna kan till följd av detta få kraftigt underbett, grunda ögonhålor och problem med andningen. 
Ögon - Ögonen kan vara väldigt utstickande och på så vis riskera att skada ögonen. Många hundar har under hela sin livstid rinnande ögon som för vissa individer blir ett problem. Hundarna får bruna missfärgningar kring ögonen som blir svåra att bli av med. Rinnande ögon kan indikera på trånga tårkanaler som gör att ögonen rinner mycket, upplever man att hunden har problem med det ska man uppsöka veterinären för en undersökning. Behandling är möjlig genom tårkanalsspolning.
Öron - Cavalierna har långa liggande öron som också kan orsaka återkommande öronproblem. Öronen kan bli angripna av svamp eller bakterier som kräver öronrengöring och behandling enl. veterinärens ordination.
Andning - Andningen kan påverkas hos de lite mer extrema individerna med brakycefali tendenser. Dom hundarna kan under sin livstid drabbas av trachealkollaps. Det innebär att luftstrupen kollapsar/trycks ihop p.g.a. förlust av styrka i luftstrupen. Vid kraftig hostattack kan halsen svullna upp och hunden kan kvävas.
I allvarliga fall krävs att en stent opereras in i luftstrupen som håller luftvägarna öppna.
Rasrelaterade sjukdomar - Hjärtsjukdomar förekommer ofta i rasen.
Kronisk klaffdegeneration är vanligt på små/medelstora hundraser som gör att segelklaffen på hjärtats vänstra sida förändras vilket leder till klaff-otäthet och en vänstersidig hjärtförstoring. I det stora hela klarar inte hjärtklaffen av att hålla blodet kvar i de vänstra hjärtkammaren vilket leder till att det hela tiden pyser ut lite blod i blodomloppet. Detta kallas även för ett blåsljud som veterinärerna kan konstatera vid en undersökning. Enligt statistik från Agria beror över hälften av dödsfallen på hjärtsjukdom.
Där av varför SKK rekommenderar årlig undersökning av hjärtat för att få ett hjärtintyg innan avel och även efter framtill hunden fyllt 7 år även om hunden inte används för avel.
Mer om hjärtsjukdomar hittar du här.
Syringomyelia (SM) förekommer allt mer i rasen. SM är förhållandevis en sällsynt sjukdom hos hund men är betydligt vanligare hos Cavalier King Charles Spaniel. Forskarna tror så mycket som 95% av hundarna har missbildningar eller strukturella brister i lillhjärnan. läs mer om sjukdomen här

Slutsats
Att köpa en Chavalier King Charles Spaniel innebär sannolikt många veterinärbesök i framtiden. Hjärtsjukdomarna uppkommer tidigt i rasen och kan därför behöva livslång medicinering med återkommande veterinärbesök livet ut.
Det finns en risk att din chavalier drabbas av syringomyeli och då är det viktigt att ta ställning till hur långt man är beredd att gå för att ge hunden ett värdigt liv.

Är man trotts detta sugen på att köpa en chavalier ska man vara medveten om att även om föräldradjuren inte har haft blåsljud kan avkommorna få det ändå. Det är svårt idag att avla fram friska individer utan alla dessa problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar