måndag 3 november 2014

Ras special: Engelsk Bulldog

Engelsk bulldog är en ras som ligger på 12:e plats i listan över världens populäraste raser.
I USA ligger den på 6:te plats över landets populäraste raser enligt amerikanska kennelklubben.
Rasen finns dokumenterad sedan 1200-talet och användes för tjurhetsning och hundslagsmål. Då hade rasen en uppgift men idag kategoriseras rasen som sällskapshundar.

När man söker på Engelsk Bulldog hälsoproblem på google hittar jag inte sidor som ägnar sig åt att tydligt beskriva problemen. Sedan hittade jag Svenska Klubben för Engelsk bulldog (SKEB) som beskriver rasens hälsa och blir djupt besviken. Där skriver dom att hud och andning är största anledningen till veterinärbesök, men varför inte ta med alla andra vanliga sjukdomar som rasen drabbas av?
Där beskriver dom utförligt hur fukexem (Hotspot) behandlas eftersom det förekommer i rasen, men varför inte tala om hjärtsjukdomarna, ögonen, och framförallt om höftledsdysplasi, armbågsdysplasi, epilepsi osv.. 


Citat ur SKEB
"Men när hudåkommor uppstår kontakta alltid först Din uppfödare för råd, det kanske inte alltid behövs ett veterinärbesök, utan kan åtgärdas på ett enkelt sätt,
eller är av övergående art. Hundar har som vi människor, också "pubertetsperioder" då hormonerna rusar runt i kroppen och kan orsaka diverse åkommor,  tex kvisslor. För alla vill vi ju få ner veterinärstatistiken, och som ett långsiktigt mål, få bulldoggen flyttad till en lägre försäkringsklass.
"

Här rekommenderar dom att djurägare ska kontakta uppfödaren först för att få råd om ett hälsoproblem. Kortfattat ska man tala med en person som inte har utbildning inom veterinärmedicin utan har en massa egen erfarenhet. Jag måste vara hård och berätta att alla uppfödare inte har dom rätta kunskaperna om djurvård. Det är direkt farligt då vissa uppfödare kanske har ett helt annat sätt att behandla ett problem än veterinären. Mitt tips är att kontakta veterinären vid alla hälsoproblem så det kan behandlas rätt innan det blir värre.
Att få ner veterinärstatistiken genom att inte kontakta veterinären vid ett hälsoproblem är fel. För att få ner statistiken kan man börja med att sluta avla på dom extrema avelsdjuren och satsa allt på hälsa och funktion. En hund med en bulldogs utseende kommer ALDRIG vara frisk.

Citat ur SKK
"Inom rasen förekommer hälsoproblem, bland annat problem med andningen och rörelser. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt för att komma tillrätta med problemen och gör detta bland annat genom RAS (avelsspecifik avelsstrategi) och tuffa avelsregler."
 
SKK skriver att det förekommer hälsoproblem och att det bland annat är andningen och rörelseapparaten. Varför kan inte SKK beskriva alla hälsoproblem istället för att bädda in det i benämningen bland annat. Alla hälsoproblem är minst lika viktiga att ta upp, framförallt till en köpsugen hundköpare som bör veta vad som kan hända med sin älskade hund i framtiden.

Här nedan beskriver jag de hälsoproblem dom förekommer i rasen.
Brakycefail -  Raser med kupolformat huvud, dvs. brett men kort. Skallbenet är på Engelsk bulldog förkortat vilket ger nosen de tillplattade utseendet. Hundarna har ofta underbett och ögon som sitter brett isär. På grund av detta förändras även andra anatomiska strukturer som ger fysiska problem för rasen.
Alla brakycefala hundar har en ökad risk att bilda hjärntumörer (Gliom)
Andningssvårigheter - Trång luftstrupe, mjuk gom och för små näsborrar kan leda till överhettning och kvävning då hunden inte kan ventilera sig normalt.
Rasen opereras ofta för att kunna andas bättre.
Trachealkollaps förekommer, innebär att luftstrupen kollapsar/trycks ihop p.g.a. förlust av styrka i luftstrupen. Vid kraftig hostattack kan halsen svullna upp och hunden kan kvävas.
I allvarliga fall krävs att en stent opereras in i luftstrupen som håller luftvägarna öppna. 
Mun - Har ett kraftigt underbett och mjuk gom som gör de svårt med andningen.
Hud - Hudvecken blir ofta angripna av bakterier som orsakar kraftiga infektioner.
På grund av överdrivet mycket lös hud drabbas rasen ofta av fuktexem (hotspot).
Ögon - Kan få inåtrullande ögonlock, löshängande ögonlock, exponerad tårkanal (cherry eye) som kräver operation.
Öron - Trång hörselgång som orsakar svårläkta öroninflammationer.
Rasrelaterade sjukdomar - Höftledsdysplasi (HD) är en ärftlig sjukdom som förekommer även i denna ras, det är en invalidiserande sjukdom som orsakas av en felaktig benutveckling i höftkulan. HD är svår att upptäcka, det krävs en röntgenundersökning när hunden fyllt 1 år för att kunna se om det finns förändringar. Behandling för detta är ofta livslång smärtlindring, operation eller avlivning.
Armbågsdysplasi (AD)  är en ärftlig och miljöbidragande sjukdom som också förekommer i rasen och innebär en onormal utveckling i armbågsleden. Det är en tillväxtrubbning som  leder till benpålagringar som kan orsaka svår hälta, smärta och stelhet. Diagnosen ställs efter en röntgenundersökning. Behandling är ofta livslång med smärtlindrande medicin, fodertillskott, operation eller i värsta fall avlivning.
AD graderas i 4 olika termer, (0) inga påvisbara förändringar, (I) lindriga benpålagringar, (II) måttliga benpålagringar, (III) kraftiga benpålagringar.
Patellaluxation - Innebär att knäskålarna på ena eller båda bakbenen hoppar ur position och med andra ord sitter löst. Detta kan störa bekbensrörelse och orsaka obehag för hunden. Ofta lär hunden sig att leva med detta problem med det beror helt på belastningen den har på bakbenen. Övervikt kan öka problemen och göra det betydligt besvärligare att leva med patellaluxation. Belastningen kan orsaka artrosförändringar som med åren orsakar smärta, stelhet och rörelseförhindring vilket i slutändan kan leda till avlivning.
Förlossningskomplikationer - Rasen har även ett onaturligt trångt bäcken vilket gör det otroligt svårt för dom att föda normalt, rasen är överrepresenterade i förlossningskomplikationer och har har gjort att vissa försäkringsbolag inte ersätter kejsarsnitt eftersom så många måste genomgå det.
Hjärntumörer (Gliom) - Kan drabba alla brakycefala hundar. Symptomen kan orsaka kräkningar, epilepsi anfall, försämrad balans, känsel och rörelse.
Prognosen är ofta dålig och leder till avlivning.
Epilepsi - Är en sjukdom som förekommer i rasen. Epilepsi kan klassificeras i 2 klasser:
En äkta (Ärftlig eller av okänd bakgrund) eller förvärvad (icke ärftlig).
Hunden drabbas av okontrollerade ryckningar p.g.a. elektriska urladdningar i hjärnan. Anfallen kan vara milda (hunden är vid medvetande) eller grava (hunden är medvetslös).
Detta diagnostiseras av veterinären och medicineras livet ut.
Hjärtsjukdomar - Kronisk klaffdegeneration drabbar små-mellanstora raser, vilket betyder att segelklaffen på hjärtats vänstra sida förändras vilket leder till klaff-otäthet och en vänstersidig hjärtförstoring. I det stora hela klarar inte hjärtklaffen av att hålla blodet kvar i de vänstra hjärtkammaren vilket leder till att det hela tiden pyser ut lite blod i blodomloppet. Detta kallas även för ett blåsljud som veterinärerna kan konstatera vid en undersökning.
För hjärtat är detta ganska påfrestande och gör att hjärtat måste anstränga sig mer för att pumpa ut blodet i blodomloppet. Efter en tid kan hjärtat utveckla ett lungödem som innebär att det läcker ut vätska i lungorna, då har sjukdomen funnit där väldigt länge och prognosen för tillfrisknande är låg.
Diskbråck - Diskbråk orsakas när diskens yttre lager försvagas eller spricker. Substansen i disken läcker ut i rygg


märgskanalen. Den skadade disken kan orsaka nervirritation i ryggmärgen och orsaka en inflammation. Ett diskbråk kan ge upphov till smärta i nacke eller ländrygg och diagnostiseras genom en röntgenundersökning. Behandling kan antingen bli operation eller smärtlindring.

Slutsats
Att köpa en Engelsk bulldog innebär med största sannolikhet många veterinärbesök, många operationer och kostsamma ingrepp som kan vara nödvändigt för att ge bulldoggen ett värdigt och hälsosamt liv. Risken att överhettas är väldigt vanligt hos denna ras för att möjligheten att reglera kroppsvärmen är borttagen p.g.a. den korta nosen.
De är även den dyraste rasen att försäkra p.g.a. av alla hälsoproblem som förekommer.

Jag avråder starkt att köpa en sådan ras. Jag tycker att det är vår skyldighet att sluta avla fram dessa osunda extrema raser. Vi kan inte på allvar vara så egoistiska och tänka att det finns någonting bra med rasen mer än personligheten och fortsätta avguda detta hundar.

Ska man verkligen satsa på sundare utseende måste nosen förlängas och mixa in andra sundare raser, det finns INGA UNDANTAG. Uppfödare bör bränna regelboken och tänka på hunden som individ och inte som massproduct.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar