söndag 9 februari 2014

Hjärt och lungräddning på hund

Bleka slemhinnor
Om du någonsin kommer hamna i en livsavgörande situation då din hund slutat andas och inte har någon puls så kan det vara bra att veta vad man ska göra och hur för att rädda livet på din bästa vän.




Kontrollera luftvägar


ABC står för -
1. Andning- Kontrolleras alltid först. Kan hunden andas? Kan hunden inte andas måste man åtgärda det först innan man går vidare till nästa steg. Kontrollera munnen, sitter det något i luftvägarna? Eller har hunden drunknat? Dra ut tungan och försök få bort objektet som fastnat eller få bort vattnet från lungorna genom att lyfta hunden i bakbenen. Skaka hunden kraftigt och tryck hård mot bröstet så den luften som finns i lungorna tvingas ut.
Kontrollera munslemhinnorna, iaktta färgen. Rosa slemhinnor är bra, kontrollera puls.
Bleka slemhinnor innebär att hundens blod inte är syresatt eller att hjärtfrekvensen är mycket låg.

Hjärtats placering på hund
Starta hjärt och lungräddning genom att lägga hunden på sin högra sida, böj armbågen i 90 graders vinkel och tryck på bröstkorgen närmast armbågens placering. Stäng hundens mun och inled mun mot nos metoden, andas in korta andetag var 5te sekund och fortsätt med hjärtkompressioner. Vänta 3-5 sek mellan varje hjärtkompression. Detta skall göras så länge som det är nödvändigt samtidigt som hjälp kontaktas.




 2. Blödning - Kontrolleras sedan. Försök med möjligaste mån att stoppa blödning genom att hålla ett hårt tryck över såret. Använd en tröja/t-shirt och vira ordentligt. Blöder hunden vid halsen så se till att inte trycka för hårt så den inte får någon luft. Blöder det igenom tyget ska du bara vira nytt på de blodiga tyget och vira det hårdare än den som ligger under.

Bär hunden med lätt uppåtböjd rygg och dra ihop benen
3. Chock - Behandlas sist i ett akut tillstånd. I chocktillstånd blir tassar, öron och svans kalla eftersom blodet flödar till de viktigaste organen i kroppen. Hunden reagerar inte på sin omvärld eller blir medvetslös. Här är det viktigt att tänka på sin egen säkerhet, knyt en snara runt nosen eftersom hunden kan i detta tillstånd vara mycket benägen att bitas. Ska hunden transporteras iväg är det viktigt att lyfta hunden rätt. Lyft hunden med en svagt uppåtböjd rygg, dra in benen mot varann under magen. Se till att värma hunden, vira in hunden i en filt och håll koll på den påväg till veterinären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar