söndag 9 februari 2014

Korsbandsskada på hund

Jag har under mina år lagt märke till ett av de vanligaste skadorna mellanstora till stora hundar får under sin livstid, nämligen korsbandsskador.
Kort och gott så går korsbandet av i knät av en kraftig påfrestning i knät och hunden blir plötsligt halt.
De allra vanligaste symptomen på korsbandsskador är att det kommer plötsligt, hunden vill inte riktigt använda benet, eller så går hunden på tå. I vissa situationer stödjer hunden plötsligt en kort stund och sedan är det lika halt som innan. Många hundar (ofta beroende på ras) visar ingen smärta när man känner och klämmer på benet och det beror på att hunden har en hög smärttröskel. Djurägaren blir ofta förvånad av att hunden inte verkar ha ont men den haltar ändå.

Tänk så här istället: Haltar min hund så har den ont.
Det finns ingen hund som haltar utan att ha ont, så uppsök alltid veterinär när hältan visar sig.

Behandling och åtgärd

TTA
Det finns tyvärr bara ett sätt att åtgärda skadan genom att operera. Idag har tekniken blivit bättre och många erfarna veterinärer använder sig av ett eller två operationssätt, TTA som står för Tibial Tuberosity Advancement. Det man gör är att man ändrar dragriktningen på knäskålssenan (patellasenan) för att stabilisera tibia. Man lossar en bit av benet genom att såga, sedan förskjuter man benbiten framåt i knät så att lårbenet får en större yta att belasta och därmed stabiliseras knät. "På bilden till höger ser ni ett nyopererat knä. När benet börjar läka bildar benet benpålagringar i skåran mellan benbiten och tibia. På så sätt blir benet bredare upptill och skapar en platå för lårbenet att belasta."

När korsbandet går av så blir benet (tibia) löst, den går med andra ord att vicka på fram och baklänges vilket inte är normalt. Därför är det viktigt att benet stabiliseras.

De andra operationssättet är TPLO = Tibial Plateau Leveling Osteotomy. På korsbandsskadade hundar lutar tibia (vadbenet) bakåt och gör så att belastningen från femur (lårbene)t blir oerhört stor mot tibia. För att minska belastningen från femur har man utvecklat en metod som gör att tibias vinkel ändras och gör det plant. Vilket gör att femur har en plan yta att belasta. Operationen tar alltså bort de främre korsbandets funktion helt och hållet. Här nedan är en förenklad bildförklaring till hur lösningen ser ut.


Här är även en animerad förklaring hur TTA och TPLO går till, klicka på länken. 

Återhämtning

Efter en korsbandsoperation kommer en lång rehabilitering. Hunden får i vissa fall sova kvar på djursjukhuset/kliniken för en noggrann efterkontroll efter operationen. I början är det viktigt med stillhet och låta knät läka. Det kan ta 2-3 månader tills man ser en förbättring i knät. Man får komma på återbesök och röntga knät kontinuerligt för att följa läknings processen. När veterinären ser att knät har stabiliserats och benet har läkt så är det fritt fram att leva hund igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar